gisteren Ostersund en vandaag Ljusne
Dinsdag 7 sept. zijn we Ostersund ingegaan.
Eerst de auto geparkeerd in het centrum en daarna even het centrum ingelopen. Een echte stad met een winkelstraat enzo.
Daarna naar het toeristenbureau waar we wat info hebben opgehaald over de stad. We moesten vooral het Jamtli zien, een museum en openluchtmuseum waar een 60 tal oude huizen uit de streek staan. Helaas waren alle huizen gesloten en waren er geen mensen in klederdracht die de oude bewoners moesten uitbeelden want... het hoog seizoen was voorbij. Op een gegeven moment zag Marja een vrouw uit een oud pandje komen en vroeg of we er even in mochten kijken, dat mocht. Het bleek een oud schoolgebouwtje te zijn uit 1929 die ook nu nog steeds gebruikt werd. Morgen zouden de eerste kindertjes weer komen. Daarna in een restaurant een uitgebreidde lunch gebruikt met allemaal zweedse gerechten. Smaakte heerlijk.
Daarna weer terug naar het eiland Froso waar we de oudste (uit 1100) runensteen hebben opgezocht en gevonden. Natuurlijk even een foto gemaakt. Daarna naar de uitzichttoren waar je een geweldig uitzicht hebt over het eiland en de omgeving.
Vervolgens even boodschappen gedaan en daarna terug naar de camping. Gisteren stonden er nog twee meisjes met een klein tentje nu zijn we de enigen nog op de camping. Een camping voor ons alleen!!!
Maar dat heeft als nadeel dat er niemand meer is in de receptie die ons kan helpen aan een internetkaart. Misschien morgen wel. Vandaag, woensdag 8 sept. gaan we naar Ljusne 350 km van Ostersund aan de oostkust, de botnische golf. Daar blijven we een nacht om de volgende dag door te rijden naar By Kyrkby, 155 km ten zuiden van Ljusne.
We zijn aangekomen in Ljusne. Aangekomen op de camping zaghet er erg gezellig uit. Marja zei dit ook bij binnenkomst en gelijk werden we aangesproken in het nederlands. De eigenaren zijn een Nderlands stel uit Apeldoorn. Zijn hier 5 jaar geleden naar toe geemigreerd en willen niet meer weg. We hebben een kleine stuge met twee enkelpersoons bedden. Voorheen hadden we steeds stapelbedden.
De stuge is zacht rose van kleur. Ziet er leuk uit. Het hoogseizoen van de camping is voorbij maar over twee weken komen hier de vissers die op de zeeforel gaan vissen.(de lusne is een rivier die in zee uitmondt) De zeeforellen zwemmen dan de rivier in als het water koud genoeg is.
Morgen gaan we naar de volgende camping By Kirkby ongeveer 155 km hier vandaan. Onderweg komen we nog langs het plaatsje Gavle dat erg leuk schijnt te zijn.
Hopenlijk hebben we dan weer internet en kunnen dan weer even 'bijpraten'.
Het weer is hier geweldig, stralend blauwe luchten en een temperatuur om overdag in je T-shirt te lopen. 's avonds koelt het wel af maar ja... het is Zweden hé.
Zweudse gruoten en lovs van Ron en Marja
HALLO MARJA EN RON,WAT LEUK FRED HEEFT IN LJUSNE
GEWOOND YEEEEE EN DIE MENSEN OP DE HOLLANDSE CAMPING WAREN VRIENDEN VAN FRED HIJ HEET MICHEL? OF MACHEL?MAAR ALS JE DIT BETIJDS LEEST EN JE BENT NOG OP DE CAMPING DOE HEM DE GROETJES HIJ KENT MIJ OOK DE MOEDER VAN FRED.
HEEFT OP FRED ZIJN HUIS GEPAST WAT EEN TOEVAL,MAAR WAT IS HET ER MOOI HE.HEB JE HET BERICHTJE VAN JE MOEDER NOG GELEZEN.MORGEN LAAT IK HAAR DIT WEER LEZEN EN ZIEN,ZE VIND HET PRACHTIG.
NOU JONGENS NOG EEN FIJNE VOORTZETTING VAN JULLIE VACANTIE.GROETJES
jullie hebben volgens mij steeds mooi weer gehad he?
nog veel plezier samen en een heel mooie en voorspoedige thuisreis dikke kus ook van mamma en tot gauw.......................